Overslaan en naar de inhoud gaan

A-regeling

De A-regeling voor het salarisdeel tot € 67.380 (2023)

Over het salarisdeel tot € 67.380 per jaar ontvang je een premie in de A-regeling. Hoeveel premie je ontvangt, hangt af van je leeftijd.

De premie in de A-regeling 

Premie A 2023

Voorbeeld: Ron, 28 jaar

Ron is 28 jaar. Hij verdient € 45.000 bruto per jaar. Omdat dit salaris onder de € 67.380 per jaar ligt, ontvangt hij alleen een premie in de A-regeling. De pensioengrondslag voor hem is € 45.000 - € 15.433 (franchise) = € 29.567. Als iemand 28 jaar is, is het premiepercentage 19,4%. De premie die voor Ron wordt ingelegd is daarom 19,4% van € 29.567 = € 5.736 per jaar. 

Keuzes voor de premie in de A-regeling 

Voor de premie in de A-regeling kun je kiezen hoe je deze gebruikt: je kunt je premie beleggen of direct een pensioen inkopen. Wat deze keuzes inhouden en hoe je deze keuze maakt, lees je bij Keuzes binnen de pensioenregeling.

Wat gebeurt er met de premie die je ontvangt?

Kies je ervoor om je premie te beleggen? Dan stort het pensioenfonds de premie die je ontvangt op een beleggingsrekening voor de opbouw van pensioenkapitaal. Op de ingangsdatum van je pensioen - of eerder als je dat wenst - zetten we het pensioenkapitaal om in een ouderdoms- en partnerpensioen. De uiteindelijke hoogte van het pensioen hangt af van de hoogte van de gestorte premies en het rendement op de beleggingen. 

Kies je ervoor om direct een pensioen in te kopen? Dan zet het pensioenfonds jouw premie direct om in ouderdoms- en partnerpensioen. Zo bouw je elke maand een stukje van je pensioen op. Je uiteindelijke pensioen is het totaal van alle stukjes pensioen die zijn ingekocht.